2012. március 1., csütörtök

Hasznalunk, de mit?

Itt egy ekes bizonyitek arra, hogy egy nemzet es kultura nyelve igenis visszatukrozi a tulajdonsagait. Magyarul a hasznalunk szora az elso reakcio mindenkitol az, hogy igen, jo, de mit? Sajatkeszitesu haziszappant? Indai fuszert?... Angolul viszont csak ki kell ejtened, hogy "I am using" es mindenki azonnal ajanlani kezdi a kedvenc klinikajat, ahol megszabadulhatsz a drogproblemaidtol. Vicces, nem? :)

Szoval, hasznaluk. Nem drogot, egyaltalan nem, sot. Itt es most ugynevezett etrendkiegeszitokrol van szo, vitaminok, asvanyianyagok, es tarsaik. Fontos az egeszseg, foleg mert annyi rossz hirt hallassz mostanaban. Lehet az embernek komoly baja 20 es 30 evesen is nyugodtan.

Ha belegondolunk, es en gyakran belegondolok, hogy az emberek egynegyede elete soran egyszer atesik a rakon, illetve hogy az emberek tobb mint egyotode rakban hal meg, akkor mindjart fel is irjuk az antioxidansokat a vasarlolistara. Sokat nem lehet tenni, de azert a friss gyumolcs es zoldseg, a zold tea es a teaktol irtozo ferjnek Centrum vitamin, amiben van minden, vagyis ok ugy allitjak be, hogy minden van. Akkor ezutan eloveszed immar nyugodtabban a statisztikakat.

Johet immar a kovetkezo remisztgetes: sziv- es errendszeri betegsegek, magasvernyomas es cukorbetegseg. Az elsoszamu gyanusitott halaleseteknel, foleg ferfiaknal, akik stresszes munkaban dolgoznak. (most oszinten, mikor lattad a ferjedet/baratodat utoljara jogazni, meditalni vagy egyeb stresszkezelesi modszert uzni - hiaba tud, nincs ideje vagy turelme. Inkabb az utobbi) Rarak az egesz boglyara az, hogy valoszinuleg a parodat magadnal jobban felted, a csaladotokban szinte biztosan van valaki ilyesmiben beteg es nekem konkretan ezzel foglalkozik az anyukam. Es megertem azt is, miert vesszoparipaja ez az egesz. Tehat jon a kovetkezo terv: csokkented a sofogyasztast, makacsul legalabb hetente haromszor tornazol, lehetoleg osszesen masfel orat, nyuzod a csaladtagjaidat, hogy tegyek ugyanazt, mereted a cukrotokat (esetemben az o cukrat meg vernyomasat, meg koleszterinszintjet... feltem, na, nincs mit tenni) mert a cukorbetegseg es magasvernyomas a csondes halalnem, egeszsegesen etkezel, iszod a vizet hordoszamra, leadsz par kilot, naponta szedsz omega zsirsavakat es miutan minden megvan, probalsz lazitani. Nem fog menni.

Azon egyszeru okbol, hogy mar profi vagy ebben-abban, es meg mindig van egy csomo minden, ami felmerul. Takaritassz boszen, mert nem akarod, hogy a csaladod, foleg a gyerekeid, allergiasak legyenek a porra es egyeb nyalanksagokra. Laktozmentes tejet itatsz valogatott emberekkel. A barna cukrot reszesited elonyben, mert kevesbe finomitott. Vagy ugyanannyira finomitott es szinezett raadasnak. Szeded a magneziumot, kalciumot, mert nem akarsz belathato idon belul bucsut mondani a fogaidnak es a csontjaid hajlekonysaganak... A lista vegtelen.

Egyezzunk meg: nem vagyok hipochonder (ezt igy irjak? :) ). Nem teszem mind ezt, pedig valami mindig azt sugja, hogy talan csak ezt, talan csak azt, a biztonsag kedveert. De valogatott egeszsegeseletmod-repertoaromban azert ott van a napi vitamintabletta, omega zsirsav (ezt felirtak, es nem szivbajokra szedem) es a gingko mert talan jobban fogok tudni koncentralni tole. Vagy nem. Lehet az agyam ugyesen elszall a plusz oxigentol, es mar azert sem azzal fog foglalkozni, amivel en akarok. Lehet elmegy egyet bulizni, ha mar jon a "penz" amugyis. :) Sot, az is lehet, hogy mar regen Hawaion kepzeli magat. Ma mindenesetre nem sokat segitett. De azert "hasznalunk". Mert sosem lehet tudni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése