2012. március 14., szerda

Flylady program

Miota elkezdtem ezt a blogot, azota tervezem, hogy irok a Flyladyrol.

Eredetileg egy amerikai no otlete volt, hogy a mai vilagban mar nem igazan tanuljuk otthonrol a lakas tisztantartasanak szabalyait, igy nem csak hogy nem tudunk sokat, mikor sajat otthonunk lesz, hanem ossze is zavarjuk rendesen a sorrendet. Igy lesz az, hogy van egy - Agiektol atveve a mondast - fekete lyuk a hazban, ami mindent elnyel, aminek nincsen helye, es a legtobb no takaritasi hadjaratokat szervez rendszeresen, amikor aztan suvickolunk latastol Mikulasig. Azt hiszem sok evbe kerult neki, ami kidolgozta, de az elve valoban formabonto: mindig azt mondja, hogy mar a kis hazimunka is aldas a csalad szamara es le kell vetni a tokeletessegre valo torekvesunket ugyesen, mert nem er semmit.

Magyarul farkas livia dolgozta at a blogjaban, mondhatom, probaltam mind a ket programot, es a magyar tenyleg mas is, es jobb is. Itt a link hozza. http://www.urban-eve.hu/bejegyzesgyujtemenyek/flylady-program/
Es meg egyszer, haromszoros hurra Vianak! :)
Csak diohejban: eloszor ket hetig napi rutinfeladatokat epitgetsz, amit ezutan naponta csinalni fogsz. Flylady nagy alkotasa az is, hogy minden helyisegnek van egy-ket kulcsszerepu butora, amin gyulik a rumli es ha csak az tiszta, mar mindjart mashogy nez ki az egesz. Gondoljunk csak a mosogatora a konyhaban, agyra a haloban, iroasztal tetejere a munkasarokban es az ebedloasztalra. Tehat eloszor is minden este elmosogatunk es attoroljuk a mosogatot, hogy csillogjon. Mikor azt mondja, megvaltozik tole az eleted, azert tuloz, de a haztartashoz valo viszonyod szepen lassan igen. Most mar olyan a csillogo mosogato - amit nem mellekesen este atkenek teafaolajjal fertotlenites es illatositas celjabol - mint egy nyugtato pohar tea. Jol kezdodik tole a nap. Aztan ott van meg az agyvetes, furdoben ket perces villamtakaritas, ilyen aprocska dolgok. A kedvencem a napi 15 perces rumlitlanitas, mert a pici lakasunkban soha nincs helye semminek es amint felulet van, arra gyulnek a dolgok. Na, de nem veszem el a kenyeret, nem is mondok tobbet errol.
A harmadik heten kialakitjuk a het feladatait: minden napra jut egy valami, a hetvegere vidam dolgok, mint randi vagy csaladi szorakozas. Termeszetesen minden szemelyre szabhato, nalunk a lelki feltoltodes mar azert sem vasarnapi hanem hetfoi program, mert akkor van ugy ido es turelem.
Ha minden megvan eddig, akkor johet az ugynevezett zonazas, vagyis szintentarto takaritas. Utalom, es ki nem, a tavaszi-oszi NAGYtakaritast, eppen azert, mert nagy, es ki vagyok nyulva tole. Igy jobban hangzik, mert havonta attakaritod az egesz hazat, kisebb napi erokifejtes es nagyobb rend es tisztasag is lesz. Zonazni nekem meg nem sikerult rendesen, de ami kesik nem mulik.

Most mar van Flylady facebookos csoportunk is, mint egy regimodi kis falu, ahol a szomszedok ismerik es tamogatjak egymast, lehet hulye kerdeseket feltenni, amit mashol nem mersz, csere-beret folytatni, elmondani mi bant es dicsekedni a sikerekkel. Van abban valami, hogy a tamogato noi kor igenis sokat segithet. Nem arrol beszelek, hogy minden szemelyes dolgot kikotyogok, hanem, hogy van, ahol elmondjam es tanacsot kerjek a mindennapi ugyekhez. Ahogy volt jo regen a kozos munka, amikor az asszonyok osszegyultek, es beszelgettek. Meg regen beszeltuk a lanyokkal, hogy milyen jo lenne egy tombhazban lakni, ahol atugorhatunk amilyen gyakran csak akarunk. Nem tudom, hogy hanyan akarjak meg ezt az erzest, en es Orsi biztosan. Nem lenne szuper a barataiddal mind egy rakason lakni, es kozosen mindennel megbirkozni, mikozben persze ott van a sajat tered a sajat csaladoddal. Jobb hijan igy marad a virtualis vilag, es sajnos nem tudtam meg csoportosan embereket csabitani, pedig probalkoztam egy twitter csoport letrehozasaval. Az sem segit, hogy nem ertek a twitterhez. :))

Mindezt elmondva nagyon fontosnak tartom, hogy meg valamit leirjak. Mikor magadrol meselsz valahogy jobban hangzanak a dolgok, mint amilyenek. Nem akarom erdemtelenul magamra venni azt a metaforikus inget, mert nem vagyok igazan jo haziasszony. Biztos vannak nagyon sokat, akik azok, en csak probalkozom, es legjobb remenyeim szerint jobb leszek a haztartasban, mint amilyen vagyok. Egyelore azonban kovetem a programot, es napi atlag 50 %-al vegzek. Vannak napok, amikor csak az egeszseges reggeli meg a nyolc pohar viz jon ossze, vannak olyanok, amikor hat oran at takaritok, de ez utobbi ritka. Egyelore harc a lustasag es rosszkedv ellen, de legalabb nem adom fel. Es kozben probalom elhitetni magammal, hogy Martha Stewarton kivul senki sem tokeletesen idealis haziasszony, es nem mind arany ami fenylik.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése