2012. február 6., hétfő

Inburgeringsexamen es NT2 - ok majd most jol megtanitanak mindenre, amit eddig nem tudtal es nem is erdekelt

Hetfo este tiz van, es kemeny ket oras hollandozason vagyunk tul a lila-feju-ferjjel (ez most ugy hangzik mint susu a sarkany), igy gondoltam irok rola, milyen is itt a nyelvtanitas es -betanitas.

Eloszor is a jo az benne, hogy egeszen eddig az allam fizette, igy kedves rokon tanacsara elmentunk a varoshazara, kertunk idopontot majd feliratkoztunk a listara. Ez volt 2010-ben, februar elejen. Megtanultuk mar ott az alapokat: az elso lehetoseg egy ugynevezett inburgeringsexamen ami nyers forditasban integracios vizsgafelkeszitest jelent.
Diohelyban annyit rola, hogy mindenkinek kotelezo, aki itt akar elni es dolgozni kiveve ha EU allampolgar vagy es/vagy magasan kepzett vagy (egyetem-mesteri legalabb, ugy tudom). Ez utobbi esetekben valaszthatsz: vagy nem integralod magad a Nagy Holland Rendszerbe vagy elmesz az NT2 nevezetu vizsgafelkeszitore. Itt varolista van (volt, mert mar nem penzeli az allam, nem is csodalom, 12.000 euros kurzus mindenestul) es ha ev elejen jelentkeztel, mint mi is tettuk, mar marciusban-aprilisban kezdhetsz. Hosszabb mint az elso, de felsofoku vizsga diplomaval jar hozza.
Eloszor letesztelnek, es jol kikerdeznek a lehetosegeidrol. A teszt is ketreszes, intelligencia es nyelvkezseg valamint holland tudas. Mi startbol nullarol kezdtuk, ugyhogy a masodik ertelmet vesztette. Erdekes, hogy nem nagyon erdeklodnek arrol, milyen nyelveket beszelsz. En ezt mindig meg szoktam kerdezni a diakjaimtol, mert megiscsak mas, ha valaki angol-nemet tudassal vag neki vagy jol irja-beszeli a mandarint es a tagalogot. Ennek meg is van az eredmenye: az osztalyban az azsiai emberkek vert pisilnek, mi meg a nemet kollegaval vegighulyuljuk az osszes nyelvtanlecket.
Miutan a teszt lejar valszthatsz lassu-gyors-nappali-esti-online-jelenlevo meg kombinaciok nyelvleckek kozott. Kiprobaltam nyolc hetig a nappali tagozatot heti 3-szor negy oraval, ha van az embernek harom szabadnapja egy heten, akkor ez a leheto legjobb lehetoseg. Azutan sajnos en is at kellett aljak az esti tagozatra, ami negyven het heti egyszer harom orat es meg husz het heti ketszer harom orat jelent. A hazi feladatrol ne is beszeljunk, az kulon meger egy miset. Nekunk meg kilenc het van hatra a tanfolyambol, azutan vizsga.

Ez igazan csak az egyszerusitett verzio, sokszor az az erzesem a tanarok sem ertik a rendszert teljesen, es vegul is mindegy is mar. Nagyon sok bevandorlot ismertunk meg igy, es rengetegen panszkodnak, nem konkretan a mi iskolankra, hanem csak ugy. Hogy miert kell ilyen, annyi idot elvesz, jonni kell, hazit kell irni, pedig hol van mar az iskolaskor... Ilyesmit. Furcsa, hogy meg kell az embereknek sokszor magyarazni, azert kell, hogy tudjal venni egy feher kenyeret felvagva es megertsd hogy a kollegaid mit susognak rolad a hatad mogott. Volt olyan is az osztalyban, aki szinholland ferje mellett kezzel labbal kommunikalt harom ev hazassag utan de nem volt igazan motivalt ra. Szerelem kozos nyelv nelkul? hm... ilyen is van.:)
Szoval, nem csak megeri, hanem megtiszteltetesnek veszem, hogy tanulhatok kepzett, tapasztalattal rendelkezo tanaroktol egy pici csoportban max 9-10 emberrel, ropogos uj konyvekkel, munkafuzetekkel, dvd-vel, cd-vel, online hozzaferessel...  Ezt azert irtam, mert holnap hatkor minusz tiz fokban kell kikecmeregjek a meleg szobabol hogy harom orat a jeghideg szeken ucsorogve holland igeket ragozzak, es akkor jol fog jonni, hogy altalaban jo nyelvet tanulni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése