2015. február 12., csütörtök

Önök kérték: terhesgondozás összefoglaló Hollandiában

Kiemelten, csak a problémamentes várandósgondozásról tudok nyilatkozni, mert eddig - és remélhetőleg már ezután is-  az volt.

Ahogy van egy pozitiv teszted, felhivod a bábát. Szabad választás van, de általában mindenki a hozzá legközelebbihez megy, mert miért ne. Pár száz családorvos elvégzett egy bábaképzőt is, tehát választhatók igy kerültünk mi pl. a saját családorvosunk keze alá. Na, ezért nem irom, hogy szülésznőt választhatsz, mert igenis van férfi bába, aki nem szülész-nőgyógyász. Szóval, felhivtad, telefonon kiszámitottátok gyorsan, hány hétnél is tartassz, gratuláltak, majd a 8-10. hét körülre kapsz egy időpontot. Addig is telefonálhatsz, és kapsz egy csomó jó tanácsot (folsavat szedni, mit nem szabad enni-inni, stb, csak a szokásosak)

Az első alkalommal kapsz egy terheskönyvnek nem nevezhető A4-es lapot, ahova be van irva minden konzultáció. A szülésznőnél ugyanaz megvan még egyszer. Kapsz beutalót ultrahangra, hogy biztosan tudják a baba korát, majd jön ugyanaz a rutin, amit aztán minden egyes konzultáció alkalmával elismételtek: hogy vagy, van-e probléma-kérdés, vérnyomásmérés, súlymérés, méh külső tapizása, mérése, szivhanghallgatózás fa kütyüvel és/vagy dopplerrel,  kézfogás, kezicsókolom. Belső vizsgálat a 36, hétig komoly ok nélkül biztos nincs, ezután tudtommal van rendelő, ahol felajánlják, illetve megteszik, ha kéred.

Ezután ha minden OK ilyenre elmész a kb: 12-14, 16, 20, 24, 27, 30, 32, 34, 36, 37, 38, 39, 40, 41. héten. Egyedüli kiegészitő az opcionális genetikai ultrahang kérése a 20, hét körül, és ugyanekkor, meg a terhesség vége fele a vizelet fehérjeteszt, plusz az egyszeri korai vérvizsgálat, ami szexuálisan terjedő betegségekre, rózsahimlőre és vércsoportra fókuszál. Ha RH- vagy akkor küldik apukát is vérvizsgálatra. Gondolom, ha bajod van máskor is néznek, és mást is. Nekem pluszban volt a 4-6 hetenkinti pajzsmirigy-vérvizsgálat és saját kérésre 20-24 héten egy vércukorteszt. Mivel minden ok, tovább nem is kellett lépni szerencsére.

Általában a bábák lazák, sokszor fél órát-órát is eltöltenek a kismamával és papával, ha sok a kérdésed. Eddig nekünk sosem kellett sok idő, de most, a 36, héten elmondja majd a doki, mi a pálya szülés esetén, mikor kell őt felhivni, és kértük, hogy most akkor beszélhessük meg a szülési tervet is.

37 és 42. hét között született babák "normális", terminusinak számitanak, tehát ezalatt a saját szülésznőd lát el. Ugyan a 41, hét után be kell menj naponta CTG és flowmetriara (ugy tudom, de ebben nem vagyok biztos), a kórházban ezt az ottani szülésznők végzik és értékelik. Úgy tudom, fel szokták ajánlani gyakran és inszisztensen a beinditást 41, hét után, de azt - és bármi mást is - jogod van visszautasitani. Megbeszélheted pl. a saját bábáddal, hogy ő próbálkozzon a buroksapkát eltávolitani, illetve adjon tanácsokat, mivel lehet beinditani a szülést. 42. hét után tudtommal kezdenek bepánikolni a kórházban, de akkor is jogod van dönteni. A saját családorvosunk első gyereke 13 napra jött meg, és ő azt mondta nem izgultak egyáltalán.

Ezekről az utolső hetekről majd eztán tudok csak irni biztosra. :)

Érdekes volt, hogy a kórházi szülésznő (csak megjegyzésképpen: teljesen mások, mint a "kinti bábák", mert spéci képesitést kaptak a kóros esetek kezelésére) is azt mondta az ultrahang alapján nagyon nehéz, ha nem lehetetlen megsaccolni a baba súlyát. Mért pedig valami lábcsontot, hastérfogatot és fejméretet, de szerinte ez utóbbi egyrészt úgyis genetika, másrészt meg ha már lent van, teljesen eltérő lehet különböző szögekből. Tehát anyukám hiába kérdezgeti, hogy mekkorára saccolják a kicsit, mert ezzel max annyit tudnak megmondani, hogy - ha mész kéthetente valami miatt - az utóbbi két hétben megfelelően fejlődött. Ennek örültem, mert igy is úgy is stresszes a dolog, és előre miért aggódjak, ha úgyis mellé megy gyakran az ultrahang.

Erről ennyit, most pedig megyek egyet szunyálni. :))


2 megjegyzés:

  1. El is felejtettem megköszönni az ismertetést. :) És bocsánat a múltkori "ezo" jelzőért, szerintem csak én vagyok túlságosan földhözragadt.

    VálaszTörlés
  2. :)) Egyaltalan nem baj, en is meg csak meglatom elore, mi jon be, es mi nem. Szandekszom mindenrol irni reszletesen mindenkeppen, mert annyi minden van, amibol lehet valasztani, es van ami tenyleg nagyon ezo. Megemlitette a dulam, hogy ha erdekel, van lotusz szules is. Hat igen, hallottam rola, de az ... szoval nagyon extrem, es nem tartom egyaltalan biztonsagosnak. (ha olvasol rola, inkabb keruld a reszletes leirast es kepeket, nem biztos, hogy jot tesz a gyomrodnak:)) )

    VálaszTörlés