2013. augusztus 29., csütörtök

Remek nyelvtanuló programok kicsiknek és nagyoknak (1.)

Már régen esedékes volt ez a poszt is, szinte szégyellem magam, hogy még nem irtam meg ezelőtt 1 évvel. Rá se rántsatok, most legalább újabb gyöngyszemet sorakoztathatok fel.

Szóval, nyelvet akarnátok tanulni, de nem tudjátok hogy is kezdjetek hozzá. Gondolom mindenkinek van egyéb ügye, nem is győzöm eleget ismételgetni a klienseimnek (igen, a diák mégsem illő szó a 30-as átlagéletkorra), hogy ha mást nem kell csináljon az ember, akkor nyelvet tanulni meglehetősen egyszerű. Gyakran keresgélek ezért az interneten, és eddig elég sok mindent sikerült is kipróbáljak. Sajnos senki sem fizet meg érte, sőt, de legalább őszinte véleményt irhatok.

Nagy kedvencem a Rosetta Stone program, lehet irtam is már róla. Egyszerű alapokon nyugszik: elméletileg úgy tanulod a nyelvet legjobban, ahogy kora gyermekkorodban, amikor is szinte elmeritettek a bejövő nyelvi információban. Ezt hallottad, láttad, igy összeadtad a kettő meg kettőt, és megtanultad, hogy a csoki az az édes dolog, amit desszertként kaphatsz, ha szépen kéred meg hoztak a rokonok. Képek - méghozzá érdekes, szép és remek minőségű, intelligensen összeállitott képek - halmazából kell megtaláld kezdetben melyik szó mire illik, aztán meg helyzetekkel, párbeszédekkel bonyolodik az egész. A program felismeri, mit mondassz, igy a beszédkészséget és kiejtést is képes tesztelni. Például mutat egy sor képet az üzletből, amit látsz, ha magad is bemész. mindegyik felett irja, és kiejti neked, hogy most mi történik. "kérek 2 kiló almát." "parancsoljon" stb.majd te kell eldönts mit is válaszolsz a mosolygós eladónak a három verzióból "El kell mennem a múzeumba" "Van két jegyem" vagy "Köszönöm szépen". Persze ez csak az elején van, amig meg nem tanulod az alapszavakat. Minden nyelv szintekre osztott, a szinteken belül négy fejezet van, azokon belül meg négy leckre, a vele járó feladatokkal. Az elején ki kell ejtsd szépen pl azt, hogy múzeum, de a negyedik-ötödik szinten már olyanokat, hogy "Ma van a házassági évfordulója, ezért virágot hoz a feleségének." Az új verzió internetes, mindenhonnan elérhető és talán játékokat és havi 4 interneten elérhető magánórát is tartalmaz. A holland alapokat remek volt erről tanulni, és eddig minden kliens oda meg vissza van az amerikai angol csomagért. Valami 30 nyelvük van, amiben majdnem az elsők. és ne felejtsem, eredetileg az otthontanitott amerikai diákoknak fejlesztették ki, tehát a Homeschool verzióval a gyerekeid teljesitményét nyomon tudod követni. Ahogy olvasni tud a csemete, le lehet elé ültetni: játékos eléggé ahhoz, hogy ne unja magát, és be tudod állitani, mire is fókuszáljon a program: beszédre, irásra, olvasásra, mindenre, rövid vagy hosszú gyakorlatsorok és ismétlések legyenek, stb. A dvd-s verziót két számitógépre is felteheted, mindegyiken 5-5 felhasználóval, úgyhogy a család egyes tagjai mást és mást tanulhatnak, amikor csak akarnak.

Most peddig a hátrányait, pontokba szedve.
  1. Nagyon drága. Az átlag angol 1-5 szint 400 euróba kerül, és ezek csak a dvd-k. Az új, internetes verzió évi dija 275 euró. (Hidd el, egy év alatt  a nagyján átmész, ezt inkabb érdemes megvenni)
  2. Annak ellenére, hogy mit állitanak, igazán kezdőtől a középhaladóig érhetsz el, maximum. Hiába állitják, hogy folyékony beszédet meg tudod vele tanulni, mert az éppen nincsen úgy. Ha lyukakat tömögetsz és kezdő vagy illetve ha egy nyelvet a semmiből akarsz konyhaszintig elsajátitani, akkor remek. Ahhoz, hogy pl kimenj vele dolgozni azért nagyon kevés. 
  3. Az ügyfélszolgálatuk szinte 24-ből 24-et elérhető, de pocsék. Rendszeresen beszélek velük, udvariasak a végtelenségig, de egy örökkévalóságba telik, amig megoldjuk a problémát, és őszintén látszik rajtuk, hogy indiai callcenterből szedték őket (nem rasszista megállapitás, a szó legszorosabb értelmében ez a helyzet), tehát amig kiböngésznek mindent a füzetükből megőszülsz.
  4. Noha adnak vele egy hallgatható cd-t, amin minden rajta van, azért mégis a vizuális tipusoknak jön be legjobban. Ha ez rossz pontnak számit...
Ha felkeltettem a kiváncsiságodat meg lehet próbálni a demót a következő oldalon:

Jön még a Tellmemore, a (pici, de annál erősebb, és mindenekfelett ingyenes) ANKI, és a kisebb programok egy csomóban, amivel még próbálkoztam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése