2012. május 4., péntek

Tavacs és Kevin (2.rész)

És most a nagy fehér elefánt, ami itt van a szobában, de kerülgetem. Mert a könyvben is ott van ugyanaz az elefánt, és hiába boncolgatjuk a felmenőket és a gyerekkort, akkor is ott van az, hogy Kevin bement egy zsúfolt kantinba és megölt jópár ember. És Breivik, a norvég idealista, elment egy szigetre és több tucat embert meggyilkolt, hidegvérrel. És Tristan van der Vlis besétált egy szombaton egy alpheni bevásárlóközpontba, és ... és azóta megváltozott sok minden.

Sokat hallottam és még többet gondolkoztam valakinek azon a mondásán, hogy a nemi erőszaknak nem "csak" az a pár áldozata van, hanem minden nő az, aki valaha hallott róla. Valamilyen szinten mind érintettek vagyunk, mert rányomja a bélyegét az életünkre, nem nagyon durván, de akkor is. Ki nem fél este, nemhogy éjjel, egyedül sétálni, például a Poklos kivilágitatlan partján? Ki nem fél attól, hogy egyedül hazamenjen egy gyanús negyeden keresztül, és ki nem kerüli ki a fiatal, iszogató férfiak csoportját már megszokásból is? Szóval van benne valami, hogy az áldozat nem csak a fizikailag és lelkileg direkt sérült. Minden tragédia kicsit megváltoztatja a világot és a benne élő embereket.

Igy van ez szerintem most ezekkel a lövöldözésekkel is. Alphen mellett élünk, szombaton be-bemegyünk nézelődni, vásárolni, moziba... mert itt a faluban semmi sincs. Vásárhely méretű város, igazán nem a világ központja. Ironikus, hogy abba a bevásárlóközpontba, amit Tristan van der Vlis kiválasztott, soha nem voltunk ezelőtt, de akkor éppen el akartam menni, lám mi van ott. Pénteken erről beszéltünk, aztán valahogy úgy döntöttünk nincs sétálni való kedvünk, bevásároltuk a heti kaját, és irány haza. Ki sem mozdultunk egész hétvégén. Vasárnap olvasom "schietpartij in Alphen", tele van vele a hirek. Amilyen hülye vagyok, és akkor még a holland tudásom is komoly hiányosságokkal küzködött, leforditom angolra, hogy skating party in Alphen, mondom is Sanjaynak, nézd meg, nem hülyék ezek a hollandok, mi hir van azon, hogy korcsolyapartit rendeztek Alphenben. Ha elég morbid humorral birsz, még kacagni is lehet a tévedésen. Végül gyanús lett az ügy, és rákerestem emberi nyelven is. Kiderült nem korcsolyapartiról van szó, a fiatal férfi lövöldözött délidőben a családokkal teli áruházban, hat halott, pár tucat sebesült. A legrémisztőbb az volt, ahogy a túlélők leirták az esetet. Besétál valaki egy félautomatával, revolverrel és pisztollyal, majd kinéz magának embereket és lő. Mindenki menekül. Célzott ő többek közt egy házaspárra akik kisbabával voltak. A babát egyik dolgozó mentette meg, kiszaladt, kivette a kocsiból, majd kissza az üzletbe és magára zárta az ajtót. Úgy tudom a szülők "csak" megsebesültek. Ami kiverte a biztositékot az az volt, hogy egy férfi úgy menekült meg, miután vállon lőtték, hogy halottnak tetette magát. Fura, máig nem tudják mi indokolta az egész lövöldözést, de azt igen, hogy volt ideje-türelme-lélekjelenléte a gyilkosnak, hogy elmenjen ellenőrizni meghalt-e az a vadidegen akire rálőtt, mielőtt továbbállt. Ez egy éve volt, és azóta még sokáig rendőrök voltak minden sarkon, gyanúsan figyelve mindenkit, aki nagyobb táskát hordott. Engem egy rémálom azóta is kisért, ott voltam, rámlőtt, közelebb jött, szemembe nézett és megint lőtt. Minden sötét lesz, majd mintha egy másik ember lennék, kezdődik az egész előről.
Most komolyan, azt hiszi az ember egy ilyen eset után magába száll mindenki és hálát ad, hogy mindenkije él. Nem, ezután még voltak esetek, ahol csak viccből beöltöztek fiatalok Tristannak, és besétáltak egy üzletbe, agyonrémitve a népet. Van humorérzékem, köszönöm szépen. De ez nem volt és nem is lesz semmilyen szinten vicces. 

Visszatérve Kevinre. Ott is ottmaradnak a szülők, rokonok, ismerősök a kérdésekkel. Rosszul csináltak valamit? (Az már más kérdés, hogy egy labilis ember kezébe hogy kerülhetett fegyver. Ebből a szempontból egyet értek az angol királynő férjével: egy őrült kezében egy baseballütő is gyilkos fegyver.) Nem tudom, mit tudunk másképp csinálni. Nem tudom, mi segitene. Az, hogy távol vagyunk nagyon Istentől, nyilvánvaló. Mert itt nem látom ember mit tud tenni az erőszak hullámai ellen. Talán az egyetlen megoldás, ha beszélünk "Kevinről". Lehet valahol a szörnyeteg alatt ő is ember. Ha megértjük, elkerüljük, hogy igy fejezze ki magát? Te hiszed? Mert én most pont nem.

(Következőkor igérem előszedek egy olyan témát, amitől nem érzi az ember, hogy fel akarja vágni az ereit. :)  Igérem. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése