2013. június 8., szombat

Lenyűgöző teremtmények

Lusta szombat a mai. Délelőtt elrendeztük az elrendeznivalókat bent Alphenben, azóta Sanjay a kollegáival tárgyal (igen, tudom, mi is utáljuk a szombati munkát), én meg eldöntöttem, hogy megnézem a Lenyűgöző teremtményeket, régen megvan és eddig nem jutottam oda.

Volt már a héten egy kellemetlen tapasztalatom a Hansel és Gretel (ugye, mondjátok azt, hogy nem Jancsi és Juliskának forditották a cimét magyarul, ugye, ugye? mert elég röhelyes volt anélkül is) mesterművel... Pont arról szólt, amiről hangzik: jancsink és juliskánk boszikra vadászott. Izgi, nagyon izgi. Abszolút tudtad az elejétől, hogy ki a boszorkány, de szerencsére beleszőttek olyan sosem látott részeket, mint a gonosz, csúnya, piszkos emberke, aki nem hisz a főhősöknek, butaságot csinál ezért keserű halált hal. Vagy a seriff, aki mindenkinél jobban tudja, és ugyancsak keserű halált hal. Vagy a jótét lélek jó boszorkány, akibe a főhős (Jancsi, nem Juliska) beleszeret, és akit nem tud megmenteni, mert még a mentés előtt keserű halált hal. Vagy a fiatal, lelkes, segitőkész fiú, aki majdnem keserű halált hal. A kunszt csak az volt, hogy J&J Kft. hivatalos támogatója valószinűleg az extasyt szopogató Leonardo Da Vinci és kokainos James Bond szerelemgyereke volt, legalábbis a fegyvereik alapján. Ezzel elérték azt a mércét, amit már undoritónak gondolok. Volt ott minden: sziámi ikreket szétválasztó orvosi manővertől kezdve szétloccsanó emberi agyig a teljes skála. J&J Kft-t többszörösen agyonverték, hasonlók. De a legjobb a filmben két rész volt: az, amikor rájöttem miért csipog Jancsi karórája(jóval azelőtt, hogy kibetűzték volna, ez amolyan jajjajjajdeizgi kellett volna legyen: Jancsinak nem drogproblémái vannak, hanem a sok édességtől gyerekkorában cukorbeteg lett - nem hülyitelek, komolyan!) és az, amikor Julcsi elindul azzal a felkiálltással, hogy meg kell keressem a testvéremet, majd a következő filmkockákon az erdőben sétál, Jancsi nevét kiáltozva. Miért, nincs a karórán gps lokátor?! Az, aki 600 veszélyes teremtményt legyilkolt ejsze a saját testvérét nem igy keresi az erdőben. Csak egy kis spoiler annak, aki még mindig meg akarná ezekután nézni: természetesen Julcsit az egész erdő hallja, elkapják a zsiványok, urambocsá' a kifejezést sz@rrá verik, majdnemmajdnem megerőszakolják, miközben bátor Jancsink Szépilonával fürdőzik a hegyi patakban. Akit a hülye is azonositott már az elején, hogy boszorkány. Jancsi is férfiből van, na. Kár, hogy Jeremy Rennernek ilyen szerepek jutnak (lásd: Bosszúállók, Bourne 4, Mission Imposible 4) mert a szivem csücske a drága.

Vissza is az előbb emlitett filmre, aminek nem fogom még egyszer leirni a cimét, mert sosem fejezem be a gépelést másképp. Kiderült (SUPRIIIISE) a végére, hogy ez bizony egy sorozat lesz. Nincs vele semmi bajom, de most már kezd elegem lenni az olyan filmekből, amik fantasztikus világban játszódnak, tizenévesek viszontagságait mesélik el, és sok van belőlük. Úgy hangzik, mint egy rossz vicc. Pedig itt van: Harry Potter, Alkonyat, Percy Jackson (kapaszkodj, lesz még vagy négy része, annak ellenére, hogy embertelen kin volt az elsőt is végignézni - én tudni, én olvasni összes könyv - én unni végig), Az utolsó léghajlitó, Éhség viadala, tovább is van, mondjam még? Ebből egyesek pocsékok, mások csodálatosak, megint másokról még folyik a vita. De ha én még egyszer azt látom kiirva, hogy YA Sci-fi (Fiatal felnőtt tudományos-fantasztikus) tökön szúrom magam. Csak zárójelben: üzenem az iróknak, rendezőknek, a sci-fi és fantasztikus irodalmat, filmet ne tévesszük mán össze, ha nem muszáj. Asimovtól Én, a robot és A két évszázados ember (az Asimov univerzumot 5 Révai lexikont megszégyenitő kötetbe tudták csak belefoglalni) az A.I, Frank Herbert Dűne sorozata, de még a Csillagok háborúja is: tudományos fantasztikus művek. Alkonyat, Harry Potter, Gyűrűk ura - fantasztikum. Nem rosszabb, vagy jobb, de nem sci-fi.
Felejtem el, mit is akartam mondani. Ja, hogy nincs új a nap alatt, már Salamon is megmondta. A cimben emlitett film is boszorkányokról és varázslókról szól, de magukat kasztornak nevezik. Szabad asszociációs játék következik, hölgyeim és uraim: mi jut eszükbe a kasztorról? Nekem csak az olaj, amit elméletileg hashajtónak használnak. Ez számomra megemelte a film drámai alaphangulatát. Azt irja a nép egyébként, hogy csak a filmet kúrták el, (nem kicsit, nagyon) a regénysorozat sokkal jobb. Nem ez lenne az első eset, én biztos elolvasom, mielőtt véleményt mondok. Természetesen belekeveredik a szerelmes, de zöldfülű halandó, tiltott szerelem, cociális elutasitás, csiribú-csiribá. Azt a végéig nem tudtam meg, hogy miért lenyűgözőek a teremtmények, és kikre is vonatkozik ez a cim? Érdekes, magyarul még érthető valamennyire, és ha a "bűbájos" márkanevet nem védték volna még le a Halliwell testvérek lenne egy igazán mesés cimünk. Angolul azonban a csodaszép, beautiful, nem mond nekem semmit. Lehet, a könyvben mond, de elvárom a cimtől, hogy ne egy másik alkotásra, hanem magára a filmben levő valamire utaljon. Na, mindegy, ez van.

Csak nekem tűnik, vagy eddig az idei filmkinálat ... hogy is fogalmazzak szépen... hagy kivánnivalót maga után. Ott volt a vasember, amit agyatlanul lehetett csak élvezni, akkora logikai ugrásokat hajtottak végre, aztán a Parker és a Jó nap a halálra (melynek produkciós cime : Halálra untattlak, vazze!), Eleven testek (most folyok el a röhögéstől, mert eredetileg "meleg testek"-nek forditottam, warm bodies, és nagyon homoszexiális pornónak hangzott... érdekes hogy ugrották át ezt a gödröt), Óz az unalmak unalma, A gazdatest  (megint elszúrtam, ez Buroknak lett forditva... vajon miért :)) )... sorolhatnám, de majdnem elaludtam a billentyűzet előtt. Jó filmet akarok! moziba akarok menni, anélkül, hogy sajnálnám utána az árát.


2 megjegyzés:

  1. szerintem meg nézz továbbra is ilyen uncsi és szar filmeket, mert amikor kiakadsz rajtuk, legalább én remekül szórakozom! :D

    VálaszTörlés
  2. :)) Igyekszem, igyekszem. de ha nem igyekeznek, akkor is menne sajnos. :)

    VálaszTörlés