2016. január 17., vasárnap

Mibol lesz a cserebogar

Most a betegeskedes es Anna baratnem blogja egyuttes hatasara eszembe jutott, hogy azt kovettem, milyen varandoskiseres van itt Hollandiaban, a szulesrol meg mindig folyo szaganak beillo meset irok, de a gyerek eddig beteg nem leven meg nem meseltem, hogy is mukodik itt a csecsemoegeszsegugy.

Biztosan emlitettem mar, hogy van egy ilyen ifjusagi-egeszsegugyi centrum(Centrum Jeugdgezondheid) ahol vedonok, asszisztensnok es gyermekorvosok dolgoznak egyutt. A csaladorvos helyett itt ok kovetik a gyerekek egeszseges fejlodeset. Ez azt jelenti, hogy szules utan kijonnek az elso tiz napban, megnezik minden ok-e es kikuldik az asszisztenst is a repulo-merulo-gurulo masinajaval, ami ellenorzi, hogy jol hall-e az ujszulott. Nem tudom, hogy mukodik - igy nem is fogom elmondani, de biztosabb vizsgalat, mint az, hogy mogotte csapkodnak. BCG oltas nincs, ezert az elso alkalom, amikor bebattyogsz gyerestul a kozpontba az a kb. 2 honapos oltas-vizsgalat kombo. Ezt, es a negyhonaposat is, gyerekorvos vegzi, ellenorzi a babat tokatol bokaig, kikerdezi mit eszik, tanacsot ad, ha van kerdesed valaszol ra. Ezenkivul mindig lehet oket hivni a megadott telefonszamon nevelesi kerdeskkel, illetve ha nem tudod, valami a csaladorvos reszortja-e vagy sem. Ha viszont beteg a gyerek, az mindig a csaladorvos dolga, ok is oda kuldenek, ha nem biztos valami. Dani othonaposan - mivel mar rendesen kuszott es soha nem volt az az egyhelybenulok gyerek- nem egyforma popot mutatott a doktornonek (nana, mert addig erolkodott, hogy elkusszon a telefonjaig az asztalon) igy elkuldtek echos csipoellenorzesre ugyancsak a csaladorvoson keresztul. Mindent rendben talaltak, igy ebbol szerencsere csak egy csikis vizsgalat maradt meg a gyereknek, aki maig is imadja az orvosokat. Nana, mert ott van egy csomo neki jateknak minosulo dolog, olyan ugyesen adjak az oltasokat, hogy az utolson epp hogy csak elpityeredett es a sztetoszkop megkaparintasa el is torolte a rosszkedvet ket masodperc alatt. Meg egyebkent is ott ossze-vissza csikizik az ember fiat, van egy csomo uvolto csecsemo, akit lehet figyelni mikozben te majom modra logsz anyadon - sosem lehet tudni alapon.

Hatodik honap utan mar csak 11 honapos ellenorzes van, es azutan mar nem tudom, mert Dani csak a 10.-et tapossa most. Es ha valakit meg erdekel - anyamon kivul - miket csinal eddig, akkor azt is gyorsan leirom:

  • Mar joideje villamgyorsan maszik, nehezitett terepen is
  • Lepeget, ha van amibe kapaszkodjon
  • Felhuzza magat es le is tud gugolni ha egy kezzel tarthat valamit
  • Unszolasra mondogatja, hogy mama es sanjayt megrogzotten TLE -nek szolitja. Ez utobbi nem tudjuk, honnan jon, de nagyon vicces, amikor delutani alvasabol ebredve meghallja az apja hangjat a foldszintrol ramnez es mint egy titkot elsuttogja nekem, hogy Tle! 
  • Nagyon erdeklik mas babak, es kezd kicsit feltekeny lenni, ha nem o ul eppen az olemben. Ilyenkor odamaszik, felall mellettem, es makacsul probal olbemaszni, mikozben loki a masik babat kifele. 
  • Nagy baratok meg most is Echoval, rendszeresen nyujtja neki ami kaja eppen a kezeben van, a jatekokrol nem is beszelve. Mosolyog neki is, es gyakran odakuszik melle, csak hogy meggyambassza kicsit.
  • Foga meg egy fel sincs,de annyira erdekli mindenki mase, hogy most mar csak eldontotte szerintem, hogy neki is kellene egy szett abbol az erdekes feher valamibol. 
  • Mindent, de MINDENT latni, enni, tapizni akar. Sosem tudod, mibol jon a tej, ugye. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése